Tegyél szert a „szupererőre”, amellyel megvalósítod az újévi fogadalmaid

Csaba Ábrahám

|

|

2 min

Mit szólnál hozzá, ha 2020-ban végre teljesülnének az általad kitűzött fogadalmak? Hogyha nem kellene többé a kudarctól tartanod, mert birtokodban lenne a megvalósítás értékes képessége? Mennyivel volna jobb érzés úgy nekifogni az újabb esztendőnek, ha a sikerhez kikövezett út vezetne?

A cikk elolvasása, majd pedig az itt leírtak gyakorlatba való átültetése bizony a beváltható újévi fogadalomtétel receptjével kecsegtet.

Újévi fogadalom

Miért fullad kudarcba a legtöbb újévi fogadalom?


A célok maguktól ritkán szoktak teljesülni, kitartó cselekvés nélkül ugyanis nehéz őket bevonzani.

Meglepően sokan feledkeznek meg erről a tényről, így aztán törvényszerűen esnek kútba a próbálkozásaik néhány hét után.

Újévi fogadalom

A céljaid eléréséhez jó szokásokat kell kialakítanod, mérföldköveket kell felállítanod és mérned is kell az eredményeket. A jó hír az, hogy ehhez bevált módszerek állnak a rendelkezésedre, nézzük is meg őket egyenként.

A kitűzött célokat tedd az életed szerves részévé


Hogyha az újévben többet szeretnél utazni, akkor emlékeztesd erre magad napjában többször.

Alakíts ki a környezetedben olyan praktikus megoldásokat, amelyek folyamatosan segítőként működnek majd.

Céljaim

Alakíts ki hasznos szokásokat


Ha szeretnél megszabadulni öt felesleges kilótól, akkor ennek megfelelően formáld át a hétköznapjaidat.

Vagyis járj el mozogni hetente legalább háromszor, fogyassz elegendő mennyiségű vizet, továbbá az étrendedet is tedd egészségesebbé.

Sportolj

Amennyiben sikerül szokássá alakítanod a rendszeres sportolást, emellett pedig vitaminokban és tápanyagokban gazdag ételeket eszel, akkor nyílegyenes utad lesz a célod eléréséhez.

Persze a jó szokások felvételén kívül el kell hagynod azokat, amelyek csak hátráltatnak Téged. A fogyás például nehezen fog menni, ha ebéd után csokit majszolsz, olykor pedig az esti filmnézés mellé egy-egy chips vagy sütemény is lecsúszik.

Egyedi kulcstartó


Előre szólunk, hogy ez nem mindig lesz könnyű. De ha elég vonzó számodra a vágyott jövőkép, akkor érdemes lesz szenvedned érte kicsit.

Ha pedig alábbhagyna a motivációd, akkor olyan hétköznapi tárgyakat is használhatsz emlékeztetőül, mint például a kulcstartó.

Gravíroztasd rá, hogy „meg tudod csinálni”, vagy „sikerülni fog”.

„Okos” újévi fogadalmakkal nagyobb esélyed lesz a sikerre

Hallottál már a SMART célkitűzés módszeréről? A következő angol szavak rövidítéséből ered maga az elnevezés. Specific (Konkrét), Measurable (Mérhető), Achievable (Elérhető), Relevant (Releváns), és Time-boxed (Időben korlátozott).

Jövőre több pénzt fogok keresni. Ez nem SMART célkitűzés, mert hiányoznak belőle a fontosabb összetevék. Sokkal inkább úgy érdemes fogalmaznod, hogy május 31-ig ötvenezer forinttal fogom növelni a bevételeim havi szinten.

Specifikus, mert konkrétan meghatároztad az összeget. Mérhető, hiszen a bankszámla egyenleged tökéletes visszacsatolást ad. Abszolút az elérhető kategóriába tartozik, meghatároztad hozzá az időkeretet, ráadásul a relevancia is stimmel.

Gondolkozz negyedéves ciklusokban


Sok újévi fogadalomból azért sem lesz semmi, mert 365 nap egyszerűen túl hosszú idő.

Rengeteg olyan dolog történhet veled közben, ami teljesen más irányba viszi el a fókuszod.

Újévi tervek

Érdemes tehát próbát tenned a 90 napos módszerrel. Vagyis a céljaid a következő három hónapra szólnak, jelentősen megnövelve ezzel a megvalósulás esélyét. Ha a teljesítés mégis kudarcba fullad, akkor mégsem egy teljes éved veszik el, és gyorsabban tudsz korrigálni.

Próbáld ki tehát ezt az új megközelítést, és tegyél magadnak fogadalmat negyedévente. Persze figyelj a mennyiségre is, mert a túl sok cél csak összezavar. Kettő vagy három fő terület még működhet, de felette már nagyon elapróznád a figyelmed.

Motivációs ajándék ötletek


Ha tetszik valamelyik termékünk, egyszerűen kattints a képre és már rendelheted is. További ajándékainkért kattints ide!

Tetszett az újévi fogalom fogadalmakkal kapcsolatosblogunk? Szívesen olvasnál még más gyűjteményt is? Írd meg nekünk kommentben és szívesen elkészítjük!