Black Friday horror sztorik – avagy hogyan ne vásárolj

Csaba Ábrahám

|

|

4 min

Nyakunkon a Black Friday, vagyis a brutál akciókkal tarkított vásárlási láz és a szokásos novemberi őrület. Talán a vírushelyzet miatt egy kicsit másfajta feelingre számíthatunk, viszont egy-egy elképesztően klassz ajánlatra most is le tudsz csapni.

Ezúttal egy vegyes cikkel jelentkezünk: először hozunk neked pár elképesztő Black Friday horror sztorit a nagyvilágból, majd miután kiszörnyülködted magad, adunk pár tippet a leggyakoribb csalásokra és átverések elkerüléséhez.

Szóval, lesz itt minden, sírás és nevezés, ökölharc és küzdelem, no meg őrült harc a legjobb akciós ajánlatokért. Jó szórakozást, illetve sikeres Black Friday portyázást kívánunk!

Most komolyan, megéri fojtogatni az eladót egy 5 dolláros póló miatt?

Naná, hogy az Egyesült Államokból ered az első sztori. Egész pontosan egy üzletláncból, ahol „fekete péntek” alkalmából akciós pólókkal, szoknyákkal és pulóverekkel igyekeztek vásárlókat toborozni. 

Black Friday sztori

Na de át is adjuk a szót a sértettnek, az üzlet egyik menedzserének:

 „5 dolláros pólók. Ez volt az a felirat, ami az egyik vásárlónál végül kiverte a biztosítékot. Mégpedig akkor, amikor feltűnt neki, hogy a polcokon még rendelkezésre álló ruhaneműk között már nincs több 5 dolláros póló.

Ennek hatására nem állt meg a hamis reklám és csalás szavak ordítozásánál. A dühét inkább az egyik áruházi menedzser fojtogatásán keresztül igyekezett levezetni.

Kőkemény bunyó az utolsó készleten maradt kávéfőzőért

Ezt a történetet nem is cifráznánk sokat, inkább mesélje el az egyik szemtanú:

„Több éven át dolgoztam a Fry’s Electronics-nál, sok mindent láttam Black Friday alkalmakon is, de a legdurvább sztori még 2012-ben történt. Nagyjából kora reggel fél 5-kor nyitottunk, az egyik sláger termékünk pedig a Mr. Kávéfőző volt.

Persze a 3 dolláros akciós ár vonzó lehetett, de aminek szemtanúja voltam, az minden képzeletet felülmúlt.

kávéfőző

Amikor már csak egyetlen modell maradt, akkor nem akármilyen „cicaharc” kezdődött érte. Az egyik hölgy ugyanis ököllel arcon ütött egy másikat, és aztán csúnya verekedés tört ki.”

 

Amikor egy kerékpár miatt folyik vér az üzletben

„Még főiskolás koromban, amikor a Walmart-nál dolgoztam, egy leértékelt kerékpár miatt alakult ki tömegverekedés az üzletünkben. Szabályos ökölharc dúlt, a helyzet pedig annyira komoly volt, hogy vér is folyt.

biciklik

Végül egy srác került ki győztesen a tömegjelenetből. Szemfülesen elkapta az akciós biciklit, felpattant rá és sikerült elmenekülnie a tömegből. Hiába üldözték többen is, végül fizetés nélkül sikerült meglépnie.”

Ha az utolsó Xbox 360-ról van szó, ott nincs kegyelem

Természetesen mi is szeretjük a játékokat, nálunk is kapható rengeteg izgis játék, de az alábbi sztori egészen ijesztő. Szintén Amerika a helyszín, a mesélő pedig az egyik vásárló:

Xbox

„Abban az évben jelent meg az Xbox 360. Épp sorban álltam, hogy egy külső merevlemezt a szerezzek a videojátékaim mellé. Nem messze tőlem egy 11 éves kissrác, egy 60 év körüli hozzátartozóval együtt várta, hogy kifizethesse az általa beszerzett az Xbox 360-at.

A balhé akkor pattant ki, amikor az eladó közölte, hogy az az utolsó darab. Erre a semmiből előkerült egy srác, hogy az idős nőt és a gyereket félrelökve megkaparintsa az utolsó darab konzolt.

Nekem se kellett több. Egy gyors mozdulattal elkaptam a mit sem sejtő tolvaj fejét, a következő pillanatban pedig már a földön is volt az illető. Mindenki ledermedt, köztük én is. A srác gyors eldobta az Xbox 360-at, felállt és elfutott. 


A konzolt a gyerkőchöz csúsztattam, és legfurcsább az egészben, hogy ő erre nem mondott semmit. Még egy köszönömöt sem.”

Ehhez mit szólsz – 14 óra sorban állás 2 dolláros törölközőkért?

Ez a Black Friday sztori tényleg a vicc kategória, szavakat is nehéz rá találni, úgyhogy mesélje csak el az egyik áruházi biztonsági őr:

narancssárga törölköző

„Nyitás előtt hömpölygött a tömeg az üzlet előtt, a legelső sorban lévő hölgy és úr körülbelül 13-14 órán át várakozott. Aztán kapunyitás után betódult mindenki, hogy elektronikai eszközöket, játékokat és egyéb leértékelt holmikat gyűjtsenek be.

No és a fél napon át várakozó házaspár? Ők bizony a 2 dolláros törölközők miatt jöttek. Csaknem 14 órán át képesek voltak várakozni csak azért, hogy megvegyenek néhány 2 dolláros törölközőt.

A legszebb az egészben, hogy a műszak végén még mindig tele voltak a polcaink ezekkel a törölközőkkel, nem beszélve a raktárban tárolt darabokról.”

Ne aggódj, nálunk nem kell ilyen sokat várnod a minőségi testápolás igényes kellékeire, egyszerűen csak kattints ide.

Fagyott homár farok nadrágban csempészve?

Nemcsak a játékok, vagy a törölközők részegíthetnek meg egy-egy szenvedélyes Black Friday akcióvadászt. Az alábbi eset például mindenféle racionális gondolkodást nélkülöz:

homár

„Amikor a Sam’s Club-ban dolgoztam, az egyik Black Friday napi őrület során elkaptunk egy nőt. Nem akármit akart ellopni, ugyanis a nadrágja belsejét fagyasztott homár farokkal tömte ki.

A „miért” kérdést természetesen feltettük neki, értelmes választ nem kaptunk. Egyszerűen kicsomagolta őket, majd a szemétbe dobta”

Fú, talán ennyi elég is volt a Black Friday horror sztorikból. Inkább nézzük meg, hogy milyen átverésekkel manővereznek ilyentájt az eladók, és hogyan kerülheted el ezeket.

vásárlói roham

A klasszikus Black Friday átverések – így kerüld el őket

Évről évre lebuknak olyan online és offline üzletek, akik etikátlanul megvezetik és átverik a vásárlókat. Vegyük át gyorsan, hogy milyen módszerekkel igyekeznek manipulálni:

  • amikor akció előtt felárazzák a termékeket, majd óriási akciókkal hirdetik;
  • amikor a brutális akcióval tartott termékek igazából minimál készlettel érhetők csak el;
  • vagy ami még rosszabb, amikor kamu akcióról van szó és valójában nem is vásárolható a kedvezményes árucikk;
  • nem beszélve azokról a webshopokról, akik a rendelés és online fizetés után egyszerűen eltűnnek és képtelenség megtalálni őket.

Hosszú a sor, inkább koncentráljunk a megelőzésre. Mielőtt bármit megrendelnél vagy kifizetnél,

  • mindig csekkold az ár összehasonlító oldalakon a tényleges árat;
  • online vásárlásnál ellenőrizd, hogy megbízható webáruházról van-e szó;
  • tartózkodj a tömegtől, ha nem muszáj, nem menj be zsúfolt üzletekbe;
  • költs olyan árucikkekre, amik tényleg értéket jelentenek és amikre valóban szükséged van;
  • és maradj nyugodt akkor is, ha esetleg lecsúszol egy bombajó ajánlatról.

 Tényleg megéri?

Záró gondolatként ezt a gondolatébresztő kérdést szerettük volna bedobni.

Vitán felül klassz dolog az ajándék, különösen akciósan, de a Black Friday őrületnél érdemes az ésszerűségre koncentrálni.

 


vajon megéri?

Inkább nézz körbe az újdonságaink között, vagy csekkold a többi ajándékötletünket és tudd le a meglepetések beszerzését kellemetlen meglepetések nélkül.