Legszebb szerelemlakat helyszínek és lakatfalak Magyarországon

4 perc olvasási idő

szerelemlakatok párizsban

Mik azok a lakatfalak?


Napjainkban egyre trendibb szokássá nővi ki magát évről-évre, hogy a szerelmesek megpecsételik érzéseiket és hűségüket egy szerelemlakat elhelyezésével. Ennek a szép szokásnak ma már sokféle vetületét ismerjük. Vannak, akik házasságkötéskor tartanak lakatceremóniát, vannak akik egy fontosabb évforduló alkalmával helyeznek el szerelemlakatot, de van akinek bakancslistás teendő a lehető legtöbb lakatfalon megörökíteni szerelmét.

Olyan párosok is akadnak, akik bármerre járnak, minden lakatfalra helyeznek lakatot, ahova csak lehetséges.Talán pont ez az egyik legszebb dolog benne, hogy annyira szabadon variálható. Valahol ugyanarról szól minden lakat kihelyezése, de mégis más, mindegyik mögött más történet van, más okok, más életutak.

Sokféle történetet is hallani ennek kapcsán, egy időben állítólag nem volt ritka a titkos szeretőknek üzenetként kihelyezett lakatok sokasága sem. Viszont a lakatfalak megjelenése korántsem olyan újkeletű, mint gondolnánk! Már a 70-es években is szokás volt szerelemlakattal megpecsételni az összetartozást, bár ekkor még nem volt annyira elterjedt, mint napjainkban és nem is gondolnánk miből indult ki.

zsúfolt lakatok

Te is lakatolnál?

Jó hírünk van számodra, ugyanis összeszedtünk Neked 17 gyönyörű helyszínt Magyarországon, ahol ezt megteheted!

Pécs


Kezdjük is meg hazánk legnagyobb és legrégebbi szerelemlakat-gyűjteményével! Keletkezéséről sokféle elképzelés, teória terjeng, mi most elhoztuk Nektek a legismertebb és leghitelesebbnek véltet közülük.

1971-ben a közeli középiskola sikeresen érettségizett diákjai helyezték el szekrényük lakatjait a 4. számú kanonoki ház kovácsoltvas kerítésén. Majd ezután a fiatalok elkezdtek újabb és újabb lakatokat feltenni, nevekkel, feliratokkal, eseményekkel, dátumokkal megírva /gravírozva.

lakatoló pár

Ez a lakatfal a Janus Pannonius utcában található, itt azonban jó eséllyel nem fogtok már üres helyet lelni.
De aggodalomra semmi ok, a dzsámi korlátján is már alakul egy második lakatfal, itt még elhelyezhetitek a Ti lakatotokat!

Balatonvilágos


A Balaton környéke kijelenthetjük, hogy minden magyar szívéhez közel áll és nem egy romantikus pillanatnak volt már színtere.
És már itt is találsz lakatfalat: a szerelmesek, vagy másnéven sóhajok hídja – A Panoráma-kilátót körülőlelő parkban található egy kis fehér fahíd.

Ennek a fahídnak a korlátján szintén egyre több gravírozott lakat foglal helyet, hiszen ahogy a híd felirata is hirdeti: „Az itt fogant szerelem múlhatatlan” – reméljük ezt minél több lakat tulajdonos tapasztalja is!

sötét lakatfal

Eger


Eszterházy tér – Már Egerben is fellelhető lakatfal, az egyébként is festőien gyönyörű, történelmi belvárosban, az Érseki palotától nem messze. Még messze nem nőtte ki magát annyira, mint pécsi elődje, azonban itt is szép számban gyűlnek már a lakatok.

Itt a felhelyezett lakatok kulcsát szokás a kanálisba hajítani. Maga a belváros, a vár, a környező települések, borospincék és az ezeket összekötő zöldellő szerpentinek is meseszépek az év bármely szakában, tökéletesen megfelel a környék egy kis kikapcsolódásra a kedveseddel!

színes lakatfal

Szombathely

Szintén festői környezetben lakatolhattok a szombathelyi csónakázótó szigetére vezető hídon. És ha már csónakázótó, remek alkalom lehet ez egy közös, romantikus csónakázásra is, már csak az a kérdés: Melyik legyen előbb?

Tata Öreg-tó


Ennél romantikusabb helyszínt nehezen találnánk.Tatán az Öreg-tó környéke egyébként is egy gyönyörű szép kirándulóhelyszín, itt található a méltán híres Fényes-tanösvény is, de a tó teljes valója is mesébe-illő pompát nyújt az ide látogatóknak.

Ideális színtere egy hosszú, romantikus sétának egy napsütötte délutánon, esetleg naplementében.
Nem véletlen, hogy a környéken található kerítések egy része mára már szerelmesek lakatjainak áldozatául esett.

szivecskés

Győr

„Lakatoljátok össze szerelmeteket a szerelem falánál” szól az idézet az Aradi Vértanúk útján. Alatta pedig szív alakban gyülekeznek a lakatok az örök szerelem jegyében. Győriek és környékbeliek által is kedvelt látványossága lett ez a fal a városnak.

A hagyomány szerint az itt kihelyezett lakatok kulcsát a Rába folyóba hajítják a szerelmesek. Miután elhelyeztétek a lakatotokat pedig számos gyönyörű látnivaló vár még rátok a belvárosban, szuper éttermek, cukrászdák és kávézók kíséretében!

sok lakat

Szekszárdi Vármegyeháza


A vármegyeház kerítésén is már gyülekeznek a lakatok, melyből az elsőt 2001 augusztusában helyezték el a vasrácsra. Ideális úticél lehet a helyi borvidéken tartott borkóstoló után megkoronázni a randevút egy lakat kihelyezésével

Miskolc – Szinva terasz


A meseszép Szinva patak partján andalogva sem csoda, hogy kaptak az alkalmon a szerelmesek és elkezdték kihelyezni szerelmük zálogaként lakatjaikat a part-menti korlátra. Ezzel még szebbé és meghittebbé téve a vízparti látképet.

Ez a hely nem mellesleg rengeteg lánykérésnek is a színtere, a hűséget szimbolizáló lakatok és a patak vizének tükre ad egy egészen különleges érzést egy eljegyzéshez. Emellett ifjú házasok is szívesen látogatják, hogy elhelyezzék rajta lakatjaikat.

szerelmespár

Szolnok


A Tiszavirág gyalogos és kerékpáros híd tiszaligeti lejárójánál helyeztek el egy erre kinevezett lakatfalat a szerelmeseknek. A lakatfalak mivoltában mellesleg ez elég ritka esemény, általában a szerelmesek bukkannak rá egy-egy jó alapul szolgáló kerítésbe, ezerből egy eset, mikor kimondottan erre a célra rendszeresítenek egy falat.

Szolnokon viszont a helyi újság még egy pályázatot is hirdetett annak kapcsán, melyik páros helyezhet el elsőként lakatot a fal átadó ünnepélyén. Az a fiatal páros lett a befutó, akik a legszebb történetet írták szerelmükről a napilap pályázatára. 

öreg lakatok

Nem találtad a listában saját környékedet?


Ne csüggedj! Akad még bőven lakatfal Magyarországon, de ezeket most csak megemlítjük számodra, hiszen még nem rendelkeznek olyan régre visszanyúló múlttal, mint az imént említett társaik. Tájékozódj hát róluk és tegyetek hozzá leendő történelmükhöz kedveseddel!

További városok lakatfalai:


Székesfehérváron, a Romkert mellett

Veszprémben, a Benedek-hegyre vezető út elején

Budapesten az Erzsébet téren

Nyíregyházán

Gyulán, a Park Hotel előtt

Hács falvában

Kaposváron

Sopronban, az Előkapu sétányon, a Tűztorony tövében

esküvői lakat

Amennyiben kedvet kaptál, hogy az említett helyszínek valamelyikén Te is megpecsételd szerelmeddel összetartozásotokat egy szép lakattal, ajánlom figyelmedbe egyedi, gravírozott szerelemlakat-kínálatunkat, melyeket az alábbi képekre kattintva meg is rendelhetsz!