Barion Pixel

A legtragikusabb, a legszerelmesebb és a legmisztikusabb lakatsztorik

2018. 07 17.

A szerelemlakatokat rengeteg különböző legenda övezi, ezekből gyűjtöttem most össze Neked a legérdekesebbeket. Azonban mielőtt neki kezdenénk a sztoriknak, gyors nézzük is meg, mi az a szerelemlakat és mire való, hátha még nem ismered. Ha viszont tudod mi az, akkor görgess is tovább és kezdheted az első történettel! 🙂

Mi az a szerelemlakat?

Amikor nagymamáink még fiatalok voltak, a szerelmesek körében nagy hagyomány volt, hogy egy szép terebélyes odvas fa törzsébe szív alakot vájtak. A szív, pedig a fiú és a lány nevének kezdőbetűjét fogta közre. Manapság a párok egy kézzel foghatóbb emléket állítanak szerelmük zálogaként, amely nem más, mint egy lakat. Első látásra giccses vasdarabnak tűnhet, azonban minden felfüggesztett lakat egy saját szerelmi történetet rejt magában. Legyen szó titkos, reménytelen, vagy örökké tartó szerelemről, ez az aprócska szerkezet a bizonyítéka mindnek.

A lakat és a kulcs szimbólumai:

Minden egyes lakathoz egy bizonyos kulcs tartozik. A párok esetében ez a szívhez vezető kulcsot jelenti. A lány szívének „lakatját”, a fiú kulcsa nyitja. E két tárgy viszonya egyfajta bizalmi köteléket kölcsönöz. Hiszen a pár férfi tagja szíve egy darabját ajándékozza oda, amelyet a lánynak örökké meg kell őriznie.

A lakat az örökkévalóságot szimbolizálja. Egy föl nem bontható szövetség jelképe, amelyet két szerelmes szív köt. A lakat magába foglalja a hűséget, az összetartozást, a gondoskodást és a véget nem érő szerelmet. A zár kattanása és a kulcs eldobása után sem ember, sem idő nem választhatja el a szerelmeseket egymástól.

 

Az első lakat története, amennyire szerelmes pont annyira tragikus

A lakatolás kultusza valahol a 2000-es évek tájékán kezdődött. Megannyi fiatal kutatta már az eredetét, azonban minden szál egy sokak által ismert reménytelen szerelemhez fűződik. Nadáéhoz és Rejláéhoz. A II. világháború ideje alatt egy szerb származású sármos tiszt beleszeretett a bájos és barna hajú tanítónőbe Nadába. A párocska mindig az éj leple alatt titokban találkozott a Most Ljubavi nevű hídon. Szerelmük Rómeóéhoz és Júliáéhoz volt hasonlítható és sajnálatos módon nem is tartott örökké.  A háború sokakat elszólított, köztük Rejlát is.
Az ifjú útja Görögországba vezetett, azonban azt egyikük sem tudta, hogy mikor látják egymást viszont. Rejla az indulása előtt édesanyja régi jegygyűrűjével kérte meg kedvese kezét és ígéretet tett neki, hogy amint hazaér feleségül veszi, és örökké együtt lesznek.

A távolság és a háború szörnyűségei sanyargatták szerelmüket, de a kegyelemdöfést egy váratlan fordulat adta meg, Rejla hűtlensége. A férfi beleszeretett egy göndör hajú, korfui nőbe és Ő érte még a menyasszonyát is képes volt hátra hagyni. A lány egész életében várta őt minden este kisétált a hídra, hátha ott találja kedvesét, de Rejla soha sem tért vissza. Nada szíve egyre csak szomorodott, míg meg nem szűnt dobogni.

Az ő tragikus szerelmük emlékére állítottak a szerb nők egy szerelemlakatot. Ez vol az első szerelem lakat, amely jelenleg is Nada és Rejla titkos találkahelyén található, és ahová azóta egyre több és több lakat gyűlik.

A keleti kultúra romantikus rituáléja és a kívánság lakatok története

A szerb történeten kívül rengeteg legenda is született ezekről a szerelemőrzőkről, amelyek a titokzatos Ázsiába vezetnek vissza. Egy ősi kínai hagyomány szerint, ha a szerelmeddel egy véget nem érő kerítésen, vagy láncon helyezitek el a lakatotokat, akkor a szerelmetek az idők végezetéig fog tartani.

Huang-Shan hegyén, a sárga hegyen található egy romos korlát, amely a magasba vezet föl. Ezen a hídon minden férfi és nő a lelküket szimbolikusan egy lakattal köti össze. A korlátra csatolás után, pedig a kulcsot a végtelen mélységbe hajítják. Sokak szerint innen ered a kulcs eldobásának a hagyománya. Tehát ha hagyománytisztelő akarsz lenni, a kulcsot nem őrződ meg. 😛

Ázsia különböző pontjain a lakatokhoz igazi romantikus rituálékat is társítanak a párok. A japán Enoshima szigetén például egy hatalmas harang terül el, amely egy mitológia ötfejű sárkány és egy mennybéli hajadon szerelmét szimbolizálja. A monstrumot az emlékükre állították és az ide érkező szerelmesek harangozással fogadnak egymásnak örök hűséget. Ezt követően egy lakatot helyeznek el a harang körül futó kerítésen.

Montevideóban található az a szökőkút, amelyet külön a szerelmesek lakatjainak építettek. A szökőkút egyfajta reinkarnációs hídként is szolgál, hiszen a legenda szerint, ha itt helyezel el egy lakatot, rajta a kedvesed és a Te neveddel, akkor halálotok után, amikor visszatértek, még mindig egy párt fogtok alkotni.

A legérdekesebb lakatolási szokás azonban Tajvanban van. Ott a szerelem lakatokat inkább kívánságlakatnak nevezik. A szerelmesek nem egymás nevét és a megismerkedésük dátumát írják a vasdarabokra, hanem a kívánságaikat. Minden lakat egy vasúti felüljáró korlátjára kerül föl. A helyiek abban hisznek, hogy az aluljáró alatt elsuhanó vonatok keltette mágneses mező energiával tölti fel a lakatokat és ez idő alatt a felírt kívánságok, pedig teljesülnek.

Amit még a szép spanyol hercegnő sem hagyhatott ki…

Magyarországon az első lakatok a pécsi Janus Pannonius utcában egy egymáshoz közel érő kovácsoltvas kerítésen díszelegtek. A szóbeszéd szerint a közeli középiskola érettségiző diákjai helyezték oda szekrényeik lakatjait, annak örömére, hogy érettek lettek és véget értek diákéveik. Az elsőket természetesen sorba követték a díszesebbnél díszesebb lakatok, azonban ezeket már a szerelmesek helyezték oda.

A pécsi lakatfal leghíresebb darabját Felipe de Borbón spanyol trónörökös és felesége Letizia Ortiz Rocasolano hercegnő csatolták föl. A hercegi pár 4 éve látogatott el ide és olyannyira megtetszett nekik a kultusz, hogy ők sem akartak kimaradni a hagyományból.

Hazánkban évről évre egyre több városban találkozhatsz lakatfalakkal, amely lehet akár egy egyszerű kerítés, egy romos ház bejárati kapuja, egy ismert híd oldala, de akár egy városi lámpapózna is. A szerelmesek nem ismernek határokat, ha lakatolni kell. Ez egyfajta vírusként is terjed, hiszen amint megjelenik valahol egy, biztos, hogy számos darab követni fogja.

 

Így szakították le a párizsi híd korlátját, a „tetteseket” eltávolították

Világszerte a legismertebb lakatlelőhelyek közé tartozik például a kölni Hohenzollern híd, ahol több százezer különböző színű, formájú, mintájú és feliratú lakat díszíti a nevezetességet.
A felsőbb vezetők nem díjazzák túlzottan a szerelmesek akcióit, mivel egyre több ország turistalátványosságát lepik el a vasdarabok.
Nem is olyan rég Párizsban történt meg az eset, hogy a híres Pont des Arts gyalogoshíd korlátjának egy része leszakadt a lakatok súlya alatt. Ugyan a károkat hamar helyreállították, de egyre több országban már-már a betiltás határát feszegetik a lakatok. A szerelmeseket azonban ez nem tántorítja el, hiszen tudjuk jól, ami tiltott az még vonzóbb. 🙂
Egyébként a lakatolásnak egyfajta turizmusa lett napjainkban. A párok az országokat járva, saját lakatjukat szívesen helyezik föl egy-egy világhírű nevezetességnél. Veronában Júlia otthonát ezernyi különleges lakat borítja. Vannak olyan városok, például Moszkva, vagy Szöul, ahová külön lakatfákat állítottak annak érdekében, hogy kíméljék az emlékműveket. Ahogy én nevezem, a „japán vasfa” az egyik legérdekesebbik. A tervezője biztosan karácsony fanatikus volt, hiszen a fák pontosan úgy festenek, mintha karácsonyfák lennének. 😀

A moszkvai vasfák láttán, pedig olyan érzete támad az embernek, mintha a szív királynő kertjében sétálna. Meseszép látványosságot nyújtanak az egyszer biztos.

Honnan szerezhetek szerelemlakatot?

Amennyiben a cikk végére kedvet kaptál egy saját lakat begyűjtésére, akkor nem is kell máshova menned, hiszen az oldalunkon megtervezheted a szerelemlakatodat.

A szerelemlakat tökéletes ajándék lehet évfordulóra, Valentin napra, szülinapra, vagy akár csak úgy. Különlegessége abban rejlik, hogy a szerelmetekről mesél és az ajándékozásakor nem csak egy tárgyat adsz, hanem egy szuper élményt is.

Válasszátok ki együtt a megfelelő helyet és az alkalmat, ezt követően nincs más teendő, mint ellátogatni a célhelyszínre és lakatolni. A kulcsot, pedig mint tudod nem szabad megőrizni. A hagyományok szerint a fejünk fölött kell eldobni, hiszen csak akkor lesz örökös a szerelem. 🙂

Szívből remélem, hogy sok hasznos információval gazdagodtál és, ha további cikkeket szeretnél olvasni hasonló témákban, akkor nézz be blogunkba és szemezgess kedvedre.