Legjobb karácsonyi filmek és mesék

5 perc olvasási idő

forrócsoki, popcorn

Karácsony közeledtével egyre nagyobb a hajtás. A készülődés, menü tervezés, ajándékok után szaladgálás kimeríti az embert. Ilyenkor jól esik este behuppani a pihe-puha ágyikónkba egy meleg ital társaságában és pihenésképpen vagy akár inspirálódás céljából megnézni egy jó kis ünnepi filmet vagy mesét. 


Családunk társaságában akár egy tematikus estet is szervezhetünk a kiválasztott film köré. Beszerezhetjük a műsorhoz passzoló ételeket, italokat, nasikat, vagy akár a film témájához illő bögrét vagy tányérokat. 


Sőt még jelmezbe is bújhatunk, ezt leginkább a kisgyerekek fogják élvezni. 🙂 Ebben a blogban összegyűjtöttünk Neked néhányat a legjobb karácsonyi filmek és mesék közül. Válogass kedvedre! 

Holiday (2006)


Karácsonykor sokan úgy tartják, hogy mindennek a szeretetről és a harmóniáról kellene szólnia. Iris és Amanda élete azonban egyáltalán nem úgy alakul, hogy az ünnepektől bármi jót is remélnének. 


Amikor egymásra találnak az interneten, elhatározzák, hogy mivel az egyikük Londonban, a másikuk pedig Los Angelesben él, karácsonykor otthont cserélnek kipihenni az őt ért megpróbáltatásokat.Ám a nyugodt, pasimentes vakáció egészen máshogy alakul, mint ahogyan azt eltervezték.

erdei házikó

Igazából szerelem (2003)


Richard Curtis klasszikusa a megjelenése óta kitörölhetetlen az ünnepi tévéműsor-kínálatból. 


Mindegy, hogy már százszor láttad vagy még egyszer sem, a lényeg, hogy a szövevényes szerelmi történeteket felvonultató alkotás már csak a fantasztikus színészgárdája miatt sem hiányozhat az idei karácsonyi készülődésből.

tejszínhabos kakaó

A Grincs film 2000, mese 2018


A pocakos, zöld hajú, karácsonyt gyűlölő Grincs egy fantasztikus figura, akit akárhányszor megpillantasz, mosolyt csal az arcodra.


Kifalva lakói lelkesen várják a karácsonyt, a környéken lakó Grincs viszont ki nem állhatja az ünnepet és a boldog embereket, így úgy dönt, hogy egyszerűen ellopja a karácsonyt. 


Akár a Jim Carrey főszereplésével készült filmet, akár az animációs változatot nézed, a történet végére garantáltan elér az ünnepi hangulat!

Múlt karácsony (2019)


George Michael dalai már önmagában is elegek arra, hogy kikapcsolódj, de a köréje épülő, Emma Thompson által írt Múlt karácsony története annyira magával ragadó, hogy azt fogod kívánni, bárcsak ne egyszer lenne csak egy évben karácsony. 


Kate (Emilia Clarke) sorra hozza meg a rossz döntéseket, köztük azt, hogy karácsonyi manóként vállal munkát egy boltban. Amikor azonban besétál az életébe a jóképű Tom (Henry Golding), egyre inkább rendeződni látszik az élete, de valami mégsem stimmel a férfival.

Karácsonyi harisnyás kislány

Polar express


A Polar Expressz egy 2004-es amerikai animációs fantasy, film, amely Chris Van Allsburg azonos című gyermekkönyve alapján készült. A film motion capture digitális technika segítségével készült, amelyben az élőszereplő színészek játéka animációként elevenedik meg a filmvásznon. 


A legfontosabb főszerepet Tom Hanks látja el a filmben, aki nem kevesebb, mint öt különböző szerepet alakít. A film témája a karácsony lényegével és igaz értelmével foglalkozik, amelyben keverednek a mesés elemek. 


Már a nyitóhétvégén óriási sikert aratott, mind a kritikusok, s mind a nézőközönség körében, máig is az egyik legszebb karácsonyi filmként van nyilvántartva. A film több Oscar-díj jelölést is kapott.

Polar express

A Karácsonyi lidércnyomás 1993


Aki szereti a rémisztőbb filmeket annak itt van ez a Tim Burton rajzai és ötlete alapján készült animációs film. A filmet több éven át készítették stop-motion bábtechnikával. 


Rosszcsont Jack Halloweenváros lakója, aki egyben a halloweeni ijesztgetések nagymestere és minden évben elnyeri a legjobb rémisztőnek járó díjat. 

Havas fa karácsonykor

Ám megunja ezt a címet és a vele járó feladatokat, és el akar tűnni egy kicsit. Erdőben sétálva rálel az ünnepek fáira, ahol is bemegy a karácsonyfa formájú ajtón. 


Ekkor egy érdekes városban találja magát, ahol csupa manók élnek és serénykednek, és ahol nincs rémisztgetés és félelem, hanem melegség és boldogság. 


Elhatározza, hogy idén átveszi a helyét a Mikulásnak és elkezdődik a rémálommal teli karácsony. Igaz, szegény Jack nem tudja hogy rosszat tesz, ő csak máshogy értelmezi a karácsony szellemét.

Karácsonyi ének 2009, 2022


A film középpontjában Ebenezer Scrooge áll. Az 1800-as évek Londonjában járunk amikor a vén uzsorás, a galád milliomos otthonát karácsony éjjelén három szellem látogatja meg egymás után, akik magukkal viszik egy időutazásra.


Az első a múlt szelleme, aki felidézi Scrooge gyerekkorát. A második a jelen szelleme. Megmutatja unokaöccse, Fred és az alkalmazottja, Bob Cratchit otthonát, hogy milyen borzalmas dolgok folytak náluk.


A harmadik szellem, a jövőé, aki Scrooge jövőjét mutatja meg. A Karácsonyi ének Charles Dickens regénye alapján készült. Ennek a történetnek rengeteg adaptációja készült, mindenki kedve szerint válogathat a szereposztás vagy épp a látvány világ alapján.

Karácsonyi kandalló

Klaus – A karácsony titkos története 2019


A Klaus – A karácsony titkos története egy 2019-es spanyol készítésű karácsonyi családi animációs film. Ez volt a Netflix első saját gyártású egész estés rajzfilmje is. 


A történet a Mikulás sajátos eredettörténete, melyben egy fiatal postás, akit büntetésből helyeztek egy északi városkába, összebarátkozik egy visszahúzódó játékkészítő favágóval. 


Jesper, egy gazdag, postai tevékenységgel foglalkozó család léhűtő tagja. Nincs semmi célja az életben, önző és elkényeztetett. Az apja beíratja a postásakadémiára, hogy tanulja meg, hogy a gazdag családi háttér ellenére a kemény munka a kifizetődő, de a fiú rémes tanuló. 


Ezért az apja úgy dönt, megleckézteti: elküldi egy, a sarkkör közelében fekvő településre, Smeerensburgba, hogy vezesse az ottani postahivatalt; továbbá ha egy év alatt nem kezel 6000 levelet, kitagadja a családi örökségből.

Rossz anyák karácsonya 2017


A 34 éves Amy Mitchell és barátnői, Carla és Kiki imádják a karácsonyt, de elegük van a felhajtásból, az ajándékokért, a karácsonyfáért és az asztalra kerülő menüért űzött hajszából. Szolid karácsonyról álmodoznak, nyugodt családi együttléttel. 


Öt nappal karácsony előtt a kétgyermekes, frissen elvált Amyhez váratlanul beállítanak a szülei. Anyja szóban és tettben lankadatlanul lánya anyai és háziasszonyi rátermettségét kérdőjelezi meg. 

Karácsonyi zokni

Két barátnőjének ugyanezzel a helyzettel kell szembesülnie: a házas Kikit özvegy, lányàhoz betegesen ragaszkodó, míg Carlát vagabund, felelőtlen életmódot folytató, az unokája nevét sem tudó édesanyja látogatja meg.

Négy karácsony 2008


Kate és Brad McVie boldog élettársi kapcsolatban élnek együtt San Franciscóban. Mindkettőjük szülei elváltak. Mint minden évben, most is mindketten meghívást kapnak a szülők négy új családjába karácsonyra, és mint minden évben, most is úgy döntenek, inkább elutaznak és kettesben töltik a szeretet ünnepét.

pezsgős vacsi

Idén a pár úgy dönt, a Fidzsi-szigetekre repülnek. Amikor megérkeznek a repülőtérre, megdöbbenve tapasztalják, hogy a sűrű köd miatt minden járatot töröltek. 


Véletlenül azonban egy tévéstáb interjút készít velük, amit élőben közvetítenek a hírekben. A családjaik látják ezt a riportot és telefonon magyarázatot követelnek. 


Mivel nem tudják kimagyarázni magukat, Kate és Brad úgy döntenek, meglátogatják mind a négy családot és részt vesznek a többé-kevésbé mozgalmas karácsonyi ünnepségeken.

Hull a pelyhes 1996


Egy hamisítatlan karácsonyi Schwarzenegger film! Howard Langston egy elfoglalt üzletember, akinek soha sincs elég ideje a családjára. Hamarosan itt a karácsony, ezért az utolsó nap megpróbál mindent rendbe tenni és lenyűgözni a kisfiát. Megígéri neki, hogy megszerzi minden gyerek álmát,

ajándékdoboz karácsonyra

egy Turbo Man akciófigurát, mely már hetek óta hiánycikk a városban. Az utolsó figuráért élet-halál harc kezdődik egy postással aki szintén egy ilyen ajándékot szeretne hazavinni. 


Howard számtalan kaland árán végre megszerzi az áhított ajándékot, hogy azután fia nagyvonalúan lemondjon róla egy másik gyerek javára.


Mikor az apja kérdőre vonja, csak annyit felel, neki nem kell egy műanyag figura, mikor az ő apukája az igazi és élő Turbo Man!

Mi a manó?


A cselekmény Télapó egyik manója történetét követi, aki megtudja, hogy igazából nem is manó, hanem ember, ezért útra kel New Yorkba, hogy megkeresse vér szerinti családját, ami lényegében az édesapját jelenti.

Karácsonyi cukorpálca

Miután véletlenül az Északi-sarkon köt ki, Kópét Manó Papa neveli felde mivel két méter magas, el kell fogadnia, hogy kilóg a kistermetű manók közül. Manópapa közli vele a hírt, ezután pedig Kópé úgy dönt, megkeresi az igazi családját. 


New Yorkban megtalálja az édesapját, Kópé megpróbál beilleszkedni az emberek közé New Yorkban, de ez nagyon nehezen megy, mert számára minden rózsaszín, és úgy viselkedik mint egy óvodás.

És ha már karácsony, akkor itt van néhány ajándék ötlet:

Kattints a képre!