8+1 tipp, hogy hogyan ne őrülj meg a Karácsonytól

Csaba Ábrahám

|

|

4 min


Vészesen közeleg az év egyik legszebb ünnepe és már most nagyon sokan, többek között mi is a karácsonyról beszélünk. 


Számtalanszor hallottam már, hogy a karácsonyt és az ezzel kapcsolatos teendőket hagyjuk decemberre, mert annak akkor van az ideje. De mi tévő legyél, ha rajtad kívül mindenki be van zsongva, te pedig legszívesebben kimenekülnél a világból?


Ez a blogbejegyzés ebben segít majd neked, hogy hogyan kerüld el a felesleges stresszt, amit az ünnep hoz magával. Nem kell félni a karácsonytól, ha az ember higgadtan, racionálisan és előre felkészülten vág bele az ünnepekbe. 


Ebben a blogbejegyzésben segíteni fogok neked és ha megfogadod a tanácsaimat, akkor idén biztosan élvezni fogod a karácsonyi várakozást és a készületeket. Akkor vágjunk is bele…

 1. Maradj higgadt

Hagyd figyelmen kívül, hogy a boltok idő előtt kipakolják a polcokra a karácsonyi mütyüröket. Egyszerűen csak húzz egy láthatatlan falat magad és a polcok közé.


Ne idegeskedj feleslegesen, nem a te dolgod eldönteni a kínálatot, hagyd ezt a boltok vezetőire. 

karácsonyi  bolt

Ha nem tetszik, hogy már nyár végétől kezdve a mikulást látod magad előtt, akkor csak mosolyogj egy jót és menj tovább. 

3. Készíts egy relax boxot

A doboz elejére írd rá: tilos kibontani karácsonyig. Vegyél elő egy üres cipős dobozt, tegyél bele színes krepp papírt, szórj bele fahéj rudat és néhány műfenyőt.


Tegyél bele egy fürdő golyót, a kedvenc illatgyertyádat, szemtakarót, egy pen drive-ot nyugtató zenékkel, egy tasak arcpakolást és egy üveggel a kedvenc alkoholodból. 

karácsonyra hangolódva

Ha nem szeretnél alkoholt tenni bele, akkor helyettesítsd teával, vagy egy különleges adag kávéval, forró csokival. A dobozt csomagold el és szigorúan csak a két ünnep között nyisd ki. 


Jól fog majd esni a stresszes mindennapok után egy előre bekészített elsősegély relax doboz. Nekem mindig beválik. 🙂

4. Vedd meg előre a karácsonyi ajándékokat. Akkor is ha nem akarod!

 

 

Ez nem tréfadolog, magamból indulok ki, mert tavaly én is azt hittem lesz elég időm majd decemberben megvenni… szép gondolatok, de nem így lett.


November végétől indult el a Mesélő Ajándékok oldala és egyik napról a másikra mondhatni második világháborús övezetté változott az irodánk és az életünk.


ajándékok a karácsonyfa alatt

Nem ettünk, nem ittunk, nem aludtunk, csak dolgoztunk éjjel és nappal, hogy minden rendelőnk karácsonyi ajándéka időben megérkezzen még az ünnepek előtt. 


Körülbelül december 21-én küldtük el az utolsó rendeléseket és emlékszem, hogy még az nap délután szerettem volna ajándék bevásárló körútra indulni, de nem jött össze. Így aztán nagy rohanásban, szó szerint a boltok utolsó megmaradt dolgai közül válogatva vásároltunk be.


Ebben az évben nem követem el ezt a hibát, mert már most nagyon sok karácsonyi ajándék ötlet ki van listázva és szerintem már a héten el is kezdem őket megrendelni. Ilyenkor sajnálom csak, hogy ajándék boltunk van, mert biztosan vásárolnék magunktól is a rokonoknak.


:D De legalább a vevőknek és a barátainknak egyszerű dolguk van, ha ajándékra van szükségük. Néhány karácsonyi ajándék ötletet már most összegyűjtöttünk, amiket Te is meg tudsz nézni.

5. Idén ne a konyhában karácsonyozz…

Mielőtt megvennél 6 szakácskönyvet, lementenéd a legjobb recepteket és előre betáraznál mindenből egy világ végére elegendő elemózsiát:


– Idén inkább lazíts. Ne süss 15 féle sütit és 28 féle fogást. Csinálj csak 1 féle főfogást és 2 féle desszertet.  

Karácsonyi gyümölcskenyér

Vagy, ami még jobb rendeld meg a kedvenc cukrászdádból előre a zserbókat, és maximum hidegtálat készíts, vagy süss egy egyszerű gyorsételt.


Lehet, hogy furán hangzik, de helyette szórakozással is töltheted az idődet azokkal, akiket a legjobban szeretsz. Játssz, pihenj, filmezz, ajándékozz és légy a családoddal, mert a karácsony erről szól.

6. Csomagolj előre!

Ha megvannak az ajándékok, csomagold be őket most. Tudom, hogy azt fogod mondani nincs időd rá… 


De ha most nincs rá alkalmad, akkor mi lesz veled karácsonykor?


Szóval szerintem szakíts rá egy-két órát inkább a napokban, minthogy az ünnepek alatt tépd a hajad miatta.

karácsonyi díszítő kellékek

Mi például nyolcan vagyunk egy háztartásban és ebbe nem számoltam bele a családunk másik felét.


Egy teljes napon keresztül szoktam csomagolni az ajándékokat és hidd el ez december 23-án, vagy épp 24-én reggel nem igazán jön jól.


Szóval, amit csak tudsz, előre el kell csomagolni!

ajándék csomagolás

Elteszed a szekrénybe, vagy eldugod az ágyneműtartóba. Persze állíts emlékeztetőt a mobilodra, hogy hol vannak az ajándékok, mielőtt úgy eldugod, hogy majd csak jövő karácsonykor kerülnek elő. Velem már volt ilyen. 😀

7. Állítsd össze a karácsonyi zenéket és a film listát ősszel


Anyukám szokta mindig mondani, hogy már semmilyen jó műsort nem lehet nézni a tévében Karácsony este.


Csabi anyukája, pedig minden évben megkéri a gyerekeket, hogy állítsák neki össze a karácsony előtti napokba a dalokat, amiket együtt hallgatunk majd a mézeskalács készítés közben.

karácsonyi film lista

Szóval ezeket sem árt előre megcsinálni, akár egy szép őszi napon, amikor nincs más dolgod. Hiszen ezekre úgy is szükséged lesz! 


Ja és hasznos tipp, ezeket az anyagokat nem árt későbbre is megőrizni és akkor az elkövetkezendő években már csak ki kell őket egészíteni az újdonságokkal. 

8. Ne költekezz feleslegesen!

Ne vegyél díszeket és mindenféle kacatot csak azért, mert a boltok roskadoznak tőle. Én is mindig elcsábulok és képzeld el egyik évben azon kaptam magam, hogy nem tetszik a karácsonyfa.

Spotify egyedi kép

Annyi mindent vettem rá, hogy ennyi nem is kellett volna. Szerintem három karácsonyfát is fel tudtunk volna díszíteni belőle. Persze nem volt szívem nem föltenni őket a fára, mert hát olyan szépek és ha már megvettem…


Pedig a kevesebb néha több. 


Illetve jó tanács, ha jövőre szeretnél más színű fát, akkor a szezon végén vásárolj, mert akkor tényleg brutál olcsón tudod megvenni a kedvenceidet. A metróban például 50-80%-os kedvezmények szoktak lenni januárban a karácsonyi cuccokra.


Szezon idején pedig jobb, ha nem mész boltba 😀 vagy tegyél úgy, mint én. „Véletlenül” hagyd otthon a tárcádat. Így nem fogsz kísértésbe esni.

+1. Tudd meg a többiek vágyát.


Nem győzöm hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy olyat ajándékozz karácsonyra a másiknak, ami a szíve vágya.


Beszélgess vele többet, nézz utána, hogy miket nézeget. Vedd észre, amikor áhítattal figyel valamit. 

Szeretet ünnepe

Járj a kedvében, mert ezzel plusz örömet tudsz szerezni karácsonykor. Az ünnep, pedig az örömről és a szeretetről szól.


Remélem tudtam segíteni ezekkel az ötletekkel. Sajnos én is elkövettem ezek közül nagyon sokat, de a hibáiból tanul az ember és ezért akartam veled ezeket megosztani.


Ha tetszett a bogbejegyzésem, oszd meg ezt a posztot te is az ismerőseiddel, hogy hozzájuk is eljussanak ezek a gondolatok. Nincs min idegeskedni, ha jól előre felkészülsz és nem stresszeled túl az év egyik legszebb és legszeretettel telibb ünnepét.


Jó készülődést és előre is boldog karácsonyt kívánok neked!


Egyedi karácsonyi ajándék ötletekért pedig nézd meg miket ajánlunk mi: Karácsonyi Ajándékok

Ajándék ötletek Valentin napra

Ha tetszik valamelyik termékünk, egyszerűen kattints a képre és már rendelheted is.