Halloween filmek – horror film ajánló

Csaba Ábrahám

|

|

6 min

A Halloween nem múlhat el igazán jó horror filmek nélkül!

Ha szereted a borzongást, és te is horrorfüggő vagy, akkor ez a lista neked készült!

Vannak azonban olyanok is, akik évente csak egyszer, például egy bulin néznek horrort, nos, nekik sem szeretnék csalódást okozni. A film kiválasztása egy Halloween bulin általában bizony fejtörést okoz. 


A lent felsorolt filmeket nézhetitek csapatban, vagy egyedül, egyesével, vagy maratonhétvégét tartva, a borzongás garantált!

Én személy szerint hetente 2-3 horrort, thrillert megnézek, és mivel a felhozatal nem bővül olyan gyorsan, mint ahogy én azt igényelném, így maradnak az örök kedvencek, amikhez időről időre visszatérek. 


Ezek közül mutatnék most nektek párat. A listát végig olvasva feltűnhet, hogy pár nagy klasszikus lemaradt, mint pl. a Halloween filmek, a Texasi láncfűrészes, Fűrész filmek vagy Chucky, de úgy gondoltam, hogy a horror nagy kedvelői ezeken már mind-mind túl vannak.

véres kéz

Bíborhegy (Crimson Peak, 2015)

A Bíborhegy nem az a brutál ijesztős, ágy alá bújós film, de szellemekben és csavaros fordulatokban azért nincs hiány. Gyönyörű kosztümös, 1900-as évek elején játszódó film. Ha másért nem, Tom Hiddleston miatt mindenképp érdemes elkezdeni, aztán az egyre izgalmasabbá váló cselekmény úgyis a kanapéhoz ragaszt.

kézlenyomat

Slender Man – Az ismeretlen rém (2018)

Maradunk az újabb filmeknél, de kicsit stílust váltunk. Megvan az a film, hogy pár fiatal összeül egy unalmas estén, és megidéznek valamit? Majd az a valami az életükre tör, így menekülni kényszerülnek egész film alatt? Erre a kérdésre nekem is kapásból vagy 7 film beugrott, de mind közül kiemelném a Slender Man történetét.

sötét erdő

A tipikus, elcsépelt, „idézzünk meg valamit” kezdés után egyből beindul az ijesztgetés. Sokáig nem tudjuk, mi, vagy ki is az a Slender Man, de azt rögtön érezzük, hogy tőle bizony félni kell, bármi is legyen. 


Ha olyan filmet keresel, ami kihat az egész estédre, és a közeli parkot ezután csak világosban látogatnád, akkor tarts a 4 főszereplő lánnyal, és derítsd ki velük, hogyan lehet megszabadulni ettől a titokzatos lénytől, már ha meg lehet…


A rettegés háza (2018)

Szintén egy nem túl régi filmről van szó, ami nem annyira horror, mint inkább pszicho-dráma, thriller. A film végén már szinte szomjazol a friss levegőre és valami rózsás, vidám dologra. 


Spoiler nélkül elég nehéz bármit is mondani magáról a cselekményről, de az érzés, amit a film maga után hagyott, még évekkel később is élénken él bennem. 


A történet azzal kezdődik, hogy egy anyuka a két lányával a frissen örökölt vidéki házba költözik, ám az első éjszaka máris izgalmakkal teli, ugyanis betörnek hozzájuk. 


Évekkel később az egyik lányból híres horrorregény írónő lesz, és jópár év kihagyás után visszalátogat a házba, ahol a gyerekkori trauma érte. Ezután kezdődnek az igazi rémálmok; az elme csodáját láthatjuk, hogy mire képes egy emberi agy, ha menekülni kell, akár kétlábon, akár a valóság elől. 


Az egyik legnyomasztóbb film volt, amit eddig láttam (kb. mint az Anyám!), vagyis a maga műfajában zseniális, az elképzelés is egyedi, csak bírni és szeretni kell ezt a műfajt ahhoz, hogy valaki értékelni tudja.

Ragyogás

Nem hinném, hogy lenne olyan horrorkedvelő, aki ne ismerné a Ragyogást. Stephen King műve alapján készült filmadaptáció, amit 1980-ban Jack Nicholson főszereplésével forgattak, majd 1997-ben újra forgatták egy három részes minisorozat képében. 


Utóbbi feldolgozásnál már maga Stephen King is részt vett a munkálatokban, ráadásul a produceri székben. A cselekményről nem is mondanék semmit, ez az a film, amit MEG KELL nézni!

Ragyogás

A boszorkány (2015)

Mi másról is szólhatna egy Halloweeni buli, mint a boszorkányokról? Ebben a filmben azonban nem a vasorrú bábát láthatjuk, hanem egy olyan lényt, akinek az alakja akár igazi is lehetne. 


Anya Taylor- Joy egyik korai filmjében találkozhatunk a gonosszal, aki nemcsak elrabolja a család legkisebb fiát, de a hithű keresztény család mindennapjait is feldúlja. 


A film tökéletesen átadja az 1600-as évek nyomasztó, sötét babonákkal tűzdelt hiedelemvilágát, s egy csodás pszichodráma képében csapja elénk.

Démonok között

Boszorkányok után beszéljünk kicsit a démonokról is. A kicsit megosztó filmsorozatot már csak azért sem akartam lehagyni a listáról, mert bár éri kritika mind a sztori valódiságát, mind a filmsokaságot, amit elindított, de nekem az egyik kedvenc témakörömet járja körül. 


Kicsit tegyük félre a tényeket, hogy valós történeten alapszik a film, a Warren házaspár tudását vagy nem tudását úgysem a mi dolgunk megítélni, és nézzük meg a filmet úgy, mint egy remek démonhistóriát.

Démonok között

A démonos filmekben azt szeretem a legjobban, hogy sohasem tudjuk melyik sarokból ugrik ránk, mikor ijeszt meg, mikor ölt testet, mikor van ereje bántani. Itt minden olyan természetfeletti elfogadott, amit más filmeknél negatív kritikaként mindig előhoznak. 


A cselekménybe nem igazán mennék bele, jön a démon, csúnyaságokat művel, jön a Warren házaspár, és megoldja. 🙂 Az első és a második részt is szívesen ajánlom.

Annabelle

Annabelle az előbb említett Démonok között filmekből nőtte ki magát, és kapott nemcsak egy, hanem rögtön három egész estés filmet. Feldolgozzák a kezdeteket, és abba is bepillantást kapunk, hogy tölti Annabelle a mindennapjait manapság. Akinek tetszett a Démonok között, az ne hagyja ki, ismerős szereplőket, és ugyanazt a hangulatot kapja jutalmul.

Annabell

Az apáca

Még mindig a Warren házaspárnál járunk, így akinek az előző két film nem nyerte el a tetszését, az most görgessen tovább. Ebben a filmben megismerhetjük a Démonok között 2 –ben szereplő apáca démonnak a történetét. 


Bár számomra maga a film nem volt túl intenzív (főleg, hogy a Burke atya megszólítást az első perctől „bőrgatyának” hallottam), de a sztori miatt egyszer mindenképp érdemes megnézni. Több szálat is felfedezhetünk benne, ami a későbbi filmekre utal.

Az apáca

Vaksötét (2016)

Na ez az a film, amit úgy mutatnék be, hogy: végre egy eredeti sztori!

Pár fiatal úgy szerez magának kis plusz pénzt, hogy betörnek különféle házakba, és ellopják az ott talált pénzt, kisebb értékeket. A következő estére kiszemelt házban egy öreg vak ember lakik, aki könnyű prédának tűnik, ráadásul állítólag rengeteg pénze van.

Miután a házba bejutottak, és balul sülnek el a dolgok, kezdetét veszi egy izgalmas macska-egér játék. Nincs benne semmi természetfeletti, semmi szellem, semmi démon, mégis annyira idegtépő és feszültségkeltő, hogy bőven megérdemli a helyét a horrorkategóriában.

Insidious

Az Insidious franshise egy négyrészes történet, mindegyik rész a következőre épül, de külön-külön nézve is abszolút érthetők, élvezhetők. Ez az a film, amiért érdemes ezt a műfajt szeretni. Számomra egy olyan alapmű, amit akárhányszor meg tudok nézni, és mindannyiszor a képernyő elé szögez, még ha tudom is, hogy mi fog történni. Alig várom az új, 5. részt.


Insidious

Sinister (2012)

A Sinister az én egyik legnagyobb kedvencem. Erre mondanám, hogy egyszerű, de nagyszerű. A sztorija a szokásos „új házba költözünk, majd fura dolgok történnek” alappal indul, de végül egy olyan kivételes horror kerekedik belőle, hogy napokig ezen agyal az ember. 


Főszereplőnk ugyanis a padláson talál egy doboz filmtekercset, amik fura gyilkosságokat mutatnak be. A felvételeken megjelenik egy rejtélyes alak, aminek a felkutatása nem kis veszélybe keveri az egész családot.

koponya

Babadook (2014)

Ez az ausztrál pszichológiai horrorfilm remek példája annak, hogyan lehet egy megindító történetből egy olyannyira ijesztő horrorfilmet készíteni, hogy utána még a mosdóba is csak fényárban merjek kimenni. A rengeteg díjat elnyerő alkotás az örök kedvenceim kategóriába is bekerült.

A rózsa vére (Rose Red, 2002)

Stephen Kingről köztudott, hogy korunk egyik legnagyobb horror írója. Szerencsére sok könyvét, novelláját meg is filmesítették. Mutatnék egy újabb King adaptációt:  A rózsa vére című minisorozatot.

Mivel szintén egy 20 éves filmről van szó, vegyük figyelembe, hogy akkor nem az akciódús pörgések voltak a középpontban, ettől függetlenül egy jól felépített, igazi Kinges sztorit kapunk a végére (vagyis senki ne várjon happy endet).

kastély

Filmünk főszereplője ezúttal egy kastély, ami már az építése során is sok furcsaságot produkált. (Ha konkrétan erre kíváncsi vagy, nézd meg az Ellen Rimbauer naplója című filmet – 2003-as előzményfilm)

Ebben a filmben sincs hiány szellemekben, fura, megmagyarázhatatlan dolgokban, azonban most nem a kastélyban lakik a kísértet, hanem a kastély maga a kísértet. 


Az itt tomboló természetfeletti erőket sikerült elcsitítani, miután a kastély lakatlanná vált, egészen addig, amíg az őrült professzor, Joyce Reardon meg nem próbálja feléleszteni azt. 


Hamar kiderül számára, hogy mindennek a kulcsa Annie, az autista kislány lehet, s bármit hajlandó lenne feláldozni a kutatása érdekében.


Örökség (2018)

Az Örökség egy viszonylag új film, de a témájáról is szerencsére ugyanezt elmondhatom. Nem sok horrorfilm foglalkozott eddig a családi örökségül kapott démonnal, vagy bármi is legyen ez. Remek színészek, jó forgatókönyv, mi kellene még ezeken kívül?

Tükrök (2008)

A Tükrök szintén egy démonos, természetfeletti horror, ami egy, a felfüggesztését töltő nyomozó munkába állásával indul. Egy hatalmas, pár éve leégett pláza biztonsági őreként kezdi újra életét, ám már az első napokban fura dolgokat fedez fel munka közben.

A tükrökben előbb csak kéznyomok jelennek meg, majd a valóságtól eltérő dolgokat kezdenek mutatni. A víziók egyre erősebbek, s végül kiderül, hogy nem csak hallucinációkról van szó.

A splatter filmek kedvelőinek erősen ajánlott. 

Tükrök

Ha netán megjött a kedvetek egy kis csoportos filmnézéshez, nincs más dolgotok, mint szabaddá tenni az estét, meghívni a legjobb barátokat, beszerezni egy kis rágcsát, és kidekorálni a szobát.

Ha igazán menő bulit szeretnél, kínáld a finom, házi puncsot Halloweenes bögrékben, vagy csináljatok magatoknak egyedi, szörnyen jó party csákót.

Ha filmek terén mégsem sikerülne dűlőre jutni, még mindig megmenthetitek az estét egy szuper társasozással. 


A hangulat fokozásához nézz körül halloweeni ajándékaink között!