Ajándék ötletek távozó kollégának a közös munka emlékére

Csaba Ábrahám

|

|

5 min

Amikor egy munkatárs készül távozni a csapatból, akkor a közösen ledolgozott idő megkoronázásának egyik leghatásosabb módja meglepetés ajándékot adni az illetőnek. Hogy mi legyen az ajándék ötlet?

A cikkben pontosan erre a kérdésre adunk terjedelmes választ, a humoros, szívhez szóló, egyedi és klasszikus ajándék ötletek felsorolásával. Egy egyedi búcsúajándék kollégáknak igazán szép gesztus, remek lehetőség, hogy megköszönjük munkatársunk eddigi munkáját!

A legfontosabb indok a munkatársnak szánt ajándék kiválasztásához

Amikor egy munkatárs távozik az összeszokott csapatból, annak rendre többféle oka is lehet.

Célszerű azonban mindig törekedni a békés elválásra, már csak az együtt megvalósított projektek, illetve a közösen ledolgozott hónapok, vagy akár évek emlékére is.

Kollégák közti összetartás

Kinek ne esne jól ugyanis, hogyha az utolsó napján a komplett csapat búcsúztatná el őt, méghozzá meglepetés ajándék átadásával együtt? Ezzel a nemes gesztussal sokkal nagyobb örömben részesíthetitek a távozó kollégát, mint azt talán gondolnátok.

A következő ötletek remélhetőleg bőven szolgáltatnak inspirációt, hogy a csapat közösen ki tudja választani a meglepetés tárgyát.

Humoros ajándék ötletek a távozó kollégának

Amennyiben nálatok is mindennapos dolog egymást ugratni, a komolyan vett munka mellett pedig néha a viccelődés is belefér, akkor a búcsú ajándékot is nyugodtan vegyétek humorosabbra.

Erre a célra pedig kismillió opció közül van lehetőség választani, a variációknak tényleg csak a képzelet szab határt. Személyes kedvenceink közé tartozik a „pénz szagú tusfürdő”, az „ide verd a fejed” felirattal díszített stresszcsökkentő párna, vagy „a munka azoknak való, akik nem tudnak sörözni” felirattal ellátott bögre.

Természetesen a választás során nem árt pontosan felmérni, hogy a búcsúzó személynél milyen messze mehettek humor terén. Elvégre a humoros ajándék akkor az igazi, hogyha a fogadó fél is tréfásnak találja.

Értékes, flaska szett a távozó kollégának

Ha a csapatból egy férfi kolléga távozik, akkor ez a saját neves, idézetes flaska szett remek búcsúajándék lehet a számára.

A kollégák értékes és hasznos ajándékkal tudják kifejezni, hogy mennyire szerettek együtt dolgozni, és hogy mennyire fog hiányozni nekik a távozó kollégájuk.

A kapcsolatnak persze nem kell véget érnie a távozással, hiszen a munkahelyen szövődött barátságokat vihetjük tovább magunkkal.

Szívhez szóló ajándék ötletek munkatársaknak

Van, akinél a humor, másoknál pedig a szívhez szóló ajándék ötlet működik igazán.

Ezt szintén embere válogatja, ezért nem árt pontosan tisztában lennetek az „ünnepelt” személy ízlésével és habitusával.

Kollégával közös emlékek

Távozófélben lévő kollégának az egyik legjobb szívhez szóló meglepetés ötlet a közös emlékek felidézése. Dobjátok tehát össze a csapatépítő rendezvényeken, céges karácsonyi partikon, illetve az irodában készített fotókat.

Tetszés szerint készíttethettek az összeállt kollekcióból igényesen kinéző albumot, a falra is felakasztható kollázst vagy vászonképet, illetve kisebb méretű asztali képet is. A lényeg, hogy a búcsúzó munkatárs mindig fel tudja eleveníteni a közösen eltöltött felejthetetlen emlékeket.

Amennyiben az egyik csapattag nyugdíjas búcsúztatójára készültök

Mindig különleges alkalomnak számít egy cég életében, amikor a nyugdíjkorba lépő „régi motoros” csapattag búcsúzik el a társaktól. A különleges alkalomhoz természetesen különleges ajándék is dukál.

Természetesen itt is akad bőven a humoros opciókból, kezdve a „nyugdíjasklub” felirattal ellátott kötényen át az egyéb vicces ajándéktárgyakig.

A meglepetés persze akkor lesz igazán hatásos, ha a közösen átdolgozott időszak emlékére a csapat egy személyesebb meglepetéssel is készül.

Persze ez a meglepetés lehet akár egy közös program, egy kellemes vacsorával, illetve finom tortával megspékelve a régi szép emlékek kedvéért.

Ajándék javaslatok a távozó főnöknek

Természetesen a búcsúzó státuszban lévő főnöknek szánt ajándék jellege is nagyban függ a távozás körülményeitől, illetve a csapaton uralkodó általános hangulattól.

Ideális esetben a vezető békés távozásra készül, a csapattal ápolt jó viszony miatt pedig kijár neki az ajándék.

Fém bögre főnöknek ajándékba

Humoros ajándéktárgyak „főnök” témakörben is bőséggel rendelkezésre állnak, többek között nyakkendők, kitűzők, díszes bögrék, vagy képeslapok formájában. Persze a meglepetés akkor lesz csak az igazi, ha a humor mellett a közösen érzett hála kifejezését is sikerül belecsempészni.

A köszönetnyilvánítás pedig megmutatkozhat egy olyan ajándék formájában, ami közel áll a főnök hobbijához, vagy érdeklődési köréhez. Minden bizonnyal hálásan fogadja majd, és mindig jó szívvel gondol vissza az általa vezetett munkatársakra.


Hogyha a csapat inkább élményt ajándékozna

Mi magunk is írtunk már róla, hogy a tárgyak mellett az élmények is szuper ajándék ötletnek bizonyulhatnak. Ez az állítás akkor is tökéletesen megállja a helyét, hogyha a távozni készülő kollégát szeretnénk meglepni.

Ha a csapat összedobja rá a financiális hátteret, akkor élmények terén egészen sokféle irányba el tudtok indulni.

Lehet az ajándék ötlet például masszázs kupon, borkóstoló, illetve két személyre szóló vacsora utalvány is.

Szintén telitalálatnak bizonyulhat a színházjegy, a wellness fürdő belépő, illetve a koncertre szóló jegy is.

Ennél a lehetőségnél is az lesz a kulcs, hogy térképezzétek fel alaposan az „ünnepelt” személy preferenciáit és kívánságait.

Búcsúztató ebéd

Nem mindig a drága ajándék jelenti a legtöbbet az érintett személynek

Sokszor hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy csakis a nagy értékű meglepetéssel fejezhetjük ki megfelelő mértékben a hálánkat és szeretetünket.

Pedig sokszor épp a semmibe nem kerülő, ugyanakkor roppant figyelmes ajándék ötletek aratják a legnagyobb sikert.

Kifejezetten alacsony büdzséből megvalósítható ajándék ötlet például az, amikor egy díszes és esztétikus képeslapra minden csapattag ír valamilyen szívhez szóló üzenetet. Persze a modern technológia vívmányainak köszönhetően ennél fejlettebb megoldások is léteznek.

Búcsúzó kollégának képeslap

Rögzíthettek példának okáért videó üzeneteket is, amiket aztán valaki összevág egy sima vágóprogrammal. A tökéletes összhatás érdekében a videó alá zenét is tehettek, hogy komplett legyen az elkészülő meglepetés.

Annak fényében még nagyobbat szólhat ez az ajándék ötlet, hogy egyáltalán nem hétköznapi, ennek köszönhetően az érintett jó eséllyel még sosem kapott hasonlót.

Fontos, hogy az ajándék átadásának is adjátok meg a módját

Sokféle ajándék ötletet megemlítettünk már a távozó munkatárs részére, ugyanakkor a meglepetés átadásának a javasolt módjáról még nem esett szó. Pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen körítéssel teszitek mindezt.

Koccintás kollégákkal

Célszerű magát az ajándékozást úgy megoldani, hogy lehetőség szerint a csapattagok mindegyike jelen legyen. Ezt a home office helyzet miatt irodai környezetben most nehezebb megvalósítani, ezért célszerű lesz keresnetek egy külsős helyszínt.

Egy hangulatos kávézó, söröző vagy egyéb beülős vendéglátóhely például tökéletesen megfelelhet erre a célra, ahol mindenki elfér egy asztalnál. Még jobb, ha az ajándék átadásakor valaki köszöntőt is mond, és persze az érintett részéről a búcsúbeszéd sem maradhat el. 

Búcsúkép, amit bárhova kitehet a lakásában

Nincs is szebb kitűntetés, mint kapni egy bekeretezett képet a kollégáktól. Kiteheti a falra, a következő irodába, vagy ahova csak szeretné.
Mindig emlékeztetni fogja őt a kedvenc munkatársaira és, hogy mennyire jó volt az együtt töltött idő.

A munka nem lehet mindig felhőtlen, de ha olyan emberekkel együtt végzed, akiket szeretsz, már is szórakozássá varázsolódik az egész.

Ajándékozzátok meg ezzel a képpel a kollégát, akit búcsúztattok. Biztos vagyok benne hogy nagyon fog neki tetszeni. A széles mosoly, az örömkönnyek és az ölelés garantáltak!

További hasznos tippek az ajándék előkészítéséhez

A munkatársnak szóló ajándék gördülékeny előkészítéséhez kelleni fog legalább egyvalaki, aki a beszerzést megoldja. Beszéljétek meg egymás között, hogy ki fogja magára vállalni ezt a feladatot.

Szintén meg kell majd oldani azt is, hogy a meglepetés anyagi hátterét a csapattagok összedobják. Célszerű ehhez jó előre írni egy kör üzenetet, és mindenkit illedelmesen megkérni a hozzájárulásra.

Persze az is elképzelhető, hogy a csapat nem jut dűlőre az egyes ajándék ötletek között. Ebben az esetben csináljatok szavazást, és a legtöbb szavazatot kapó opció legyen végül megvalósítva.


Az említett ajándékokon kívül még az alábbiakat javasoljuk egy távozó kollégának! 🙂 Reméljük találsz közöttük olyat, ami megfelelő lesz. Ha megnéznéd az összes kollégáknak készült ajándékunkat akkor kattints az alábbi gombra:

További ajándékokért kattints ide!