Barion Pixel

Tudtad, hogy mitől KÉP a képjáspis?

2018. 06 19. | 0 hozzászólás

Megérkeztem a legújabb ásvány bemutató cikkemmel. Mint azt már tudod, minden hónapban sorra kerül 1 általunk is felhasznált ásvány bemutatása. Legutóbb a naplemente színű karneolról írtam Neked, most pedig egy különleges mintázatú ásványt fogok bemutatni, ami nem más, mint a képjáspis.

Először egy kicsit arról, mi is az a jáspis ásvány:

A jáspis kifejezés, a görög eredetű „jasper” és a perzsa “yashp” szóból származik, amiknek jelentése foltos, pöttyös kő.

A dalmata jáspis a foltjairól kapta a nevét

A jáspis egy olyan mikrokristályos kvarc változat, ami a legtöbb kvarccal ellentétben nem átlátszó, és aminél nagyon ritka az egyszínű változat, sőt szinte lehetetlen olyat találni. A leggyakrabban sokszínű, tarka, mintás, és csíkos felülettel rendelkezik. Jellemző színe a barna, piros, vörös, zöld, de még a sárga és ritkán a kék is.

A jáspis ásványokból azonban nem csak színeik de mintázatuk alapján is megkülönböztethetünk többfélét, így létezik például dalmata és leopárd nevezetű is. Előfordulása a világ szinte minden táján megtalálható, de az igazán szép példányok Brazíliából, Egyiptomból és Kelet-Oregonból kerülnek elő.

 

Érdekességek a jáspisról:

Ahogy az a címben is szóba került a képjáspis ásvány is a mintázatáról kapta a nevét. Sokan tájképjáspisnak is szokták nevezni, ami onnan ered hogy a jáspis felületén különböző tájképekre hasonlító, hegy és völgy minták alakultak ki.

A képjáspis közelről fotózva, olyan, mint egy tájkép

A képjáspis a látványa miatt hamar népszerűvé vált az emberek körében. Már az ősidők óta kedvelik ezt a követ, amire abból is következtethetünk, hogy több ezer éve szobrokat, vázákat és tálakat, dobozokat, mozaikot, ékszereket és más díszeket készítettek belőle. Egy legenda szerint a jáspis megvéd a gonosz szellemektől, bátorságot ad és enyhíti a fájdalmakat. Éppen ezért sokszor a harcosok fegyvereinek markolatába is jáspis köveket foglaltak, hogy megóvja őket a sérülésektől.

A Vázák Cárnője:

Ugyan nem képjáspis, de az egyik legnagyobb megmunkált jáspis darab, a Szentpétervári múzeumban van, ami egy óriási méretű faragott váza, melyet még a 19. század elején készítettek. Ezt a “Vázák cárnőjének” is hívják, ami méltán lett híres a maga több, mint 5 méteres hosszúságával és 3 méteres szélességével. A váza érdekessége még, hogy egyetlen hatalmas kőből faragták ki, és a végeredmény 19,2 tonnás lett.

A jáspisból készült váza a Szentpétervári Múzeumban

Köszönöm, hogy elolvastad a cikket, remélem tetszett! 🙂 Ha igen, akkor jelezd felém azzal, hogy lájkolod a Facebook oldalunkat. Ha tetszik a jáspis ásvány és szeretnél egy saját Mesélő Ékszerek karkötőt, akkor itt tudod megrendelni:

A karkötő bővebb leírását és az árát itt találod: Derűs tölgy karkötő

Derűs tölgy karkötő képjáspisból