Barion Pixel

Amilyen váratlanul érkezett, olyannyira forgatta fel a mindennapjainkat a koronavírus járvány. Nincs mese, bizony fel kell készülnünk a huzamosabb időn keresztüli otthon tartózkodásra.

Ennek kapcsán gyűjtöttünk otthoni program ötleteket, amelyek segíthetnek a felszabadult idő minőségi eltöltésében.

Séta a szabadban, amíg erre adottak a lehetőségek

A mi életünkben talán még sosem tapasztalt körülmények közepette érdemes észrevenni, hogy az év egyik legszebb időszakában járunk. 

Tavasz van, amikor az erdők, a fák és a virágok páratlan szépségükkel örvendeztetnek meg minden természetkedvelőt. Érdemes tehát beiktatni délutánonként egy-egy kellemes sétát a szabadban, persze szigorúan betartva a higiéniai szabályokat.

Vagyis nincs érintkezés, a kézfertőtlenítő ne maradjon otthon, emellett pedig másokkal szemben a két méteres távolságot is célszerű betartani.

A séták hangulatát tetszés szerint fel lehet dobni egy könnyed kis piknikkel. Úgyis ritkán adódik lehetőség a természet lágy ölén örvendeni a finom falatoknak, most pedig bőven juthat erre is idő.

Könnyed biciklizés vagy futás a test átmozgatásához

A rendszeres testmozgás jótékonyan képes hatni az immunrendszerre és a test ellenálló képességére, emellett pedig a lélek számára is komoly feltöltődést biztosít. 

A futás, valamint a biciklizés pedig olyan formátumnak számít, ami nem jár együtt mások érintésével. Szóval ideje lesz futócipőt húznod, vagy bringára pattannod, hogy a sport jótékony erejét felhasználva végre ki tudd engedni a felgyülemlett feszkót.

Tetszés szerint lemehetsz mozogni a közeli parkba, választhatsz egy direkt ilyen célokra kialakított futópályát, vagy kereshetsz egy festői vízpartot is a mozgáshoz.

Ha pedig elfáradsz, akkor állj meg néhány percre, élvezd ki a pillanatot. Használd ki, hogy a sport képes feltölteni a szükséges pozitív energiával.

Végre be lehet pótolni a kihagyott filmeket és sorozatoka

A folyamatos rohanás, meló hegyek és mindennapos őrület mellett teljesen lemaradtál a sorozataidban? A Netflix előfizetéseden hemzsegnek a jobbnál jobb tartalmak, de még nem volt időd akár egyet is megnézni?

Itt az idő, hogy berendezkedjetek egy hamisítatlan házimozihoz. Előkerülhet a popcorn, a nachos és a hamisítatlan sajtszósz, hogy végre nyugiban mehessen a filmnézés. Persze nem feltétlenül muszáj a sorozatokra koncentrálni.

Letölthetitek a nagy hollywoodi klasszikusokat, vagy csemegézhettek az idei év remekműveiből is. Hogy a pozitív hangulat megmaradjon a lakásban, időnként érdemes lenyomni egy-egy sírva nevetős vígjátékot is.

Most összeülhet a család egy önfeledt délutáni társasjátékhoz

Most komolyan, mikor ült össze utoljára a család egy önfeledt társasozásra? Mikor került le utoljára a szekrényről a Gazdálkodj okosan, az Activity, vagy a Scrabble?

Itt az idő, hogy leporoljátok ezeket a játékokat, és megküzdjetek egymással. Ha, pedig szívesen látnál már valami újdonságot is a családi gyűjteményben, akkor nézz be a társasjátékaink közé és válassz egyet magatoknak.

Ez a periódus szintén kedvezhet a puzzle fanoknak is. Most aztán tényleg nem lehet majd a „nincs rá idő” kifogást puffogtatni a régóta pamlagon heverő kétezer darabos rettenet kirakására.

Hajrá, társasjátékra fel. Szinte észre sem fogjátok venni, és hosszú órák repülnek el a napból.

Ennél jobb alkalom nem igazán nyílhat önfejlesztésre, illetve nyelvtanulásra

Régóta tervezted már egy online kurzus, videós tanfolyam vagy új nyelv elsajátítását?

Ide a rozsdás bökőt, hogy mostanáig idő hiányában nem volt lehetőséged részletesen elmélyedni az újdonsággal felérő tudásanyagok elsajátításában.

A koronavírus szerencsére az internetet nem fertőzte meg, ezért korlátlan lehetőségek állnak rendelkezésre a tanuláshoz. Nyugodtan kialakíthatsz magadnak egy napi rutint, és az előre betervezett órákat fordíthatod a tanulásra.

Távol álljon tőlünk a patetikus fogalmazás, de ha sikerül hasznosan eltöltened ezt az időszakot, akkor hosszú távon még profitálhatsz is belőle.

Talán még a karácsonyi szünet idején sem jut ennyi idő az olvasásra

Természetesen nem maradhatott ki az otthoni programok közül az olvasás sem, elvégre sokak nagy kedvencéről van szó. 

Annyi változás lesz mostantól, hogy busz, metró vagy villamos helyett az otthon kényelmét élvezve falhatod a kedvenc könyveidet.

Reggel ébredés után készíthetsz magadnak egy bögre finom kávét vagy teát, kényelmesen elhelyezkedhetsz a kedvenc fotelodban, hogy elmerülj az általad éppen forgatott regény, szépirodalmi alkotás, vagy éppen tudományos jelleggel íródott kötet rejtelmeiben.

Amikor majd újra visszaáll a rend és gőzerővel beindul a munka, akkor nem jut majd ennyi idő az olvasásra. Használj ki tehát minden szabad percet.

Ideje rendbe tenni kicsit a lakást

Mikor esett át a lakásod utoljára egy nagytakarításon? Olyan kaliberű takarításra gondolunk, amikor alsó hangon egy fél napot eltöltesz a pakolással, portalanítással, a függönyök tisztításával és az átrendezéssel.

Ki tudja, hátha most kapsz majd ihletet, és az otthonod teljes felforgatása és újragondolása után nagyságrendekkel pozitívabb hangulat fog majd uralkodni odabent. Végre juthat elegendő idő és energia erre a feladatra is, ennek megfelelően bele lehet adni apait-anyait.

Persze semmiképp ne csináld egyedül, mert csak nyűgnek fogod érezni a dolgot. Vond be a többi otthonülőt is, csináljatok a takarításból közös programot.

A számlák, csekkek és garancia papírok rendszerezésére is juthat végre kapacitás

Ismerős helyzet, amikor S.O.S. kellene valamilyen szerződés, útlevél vagy garanciát igazoló dokumentum, de a fiókot háromszor feltúrva sem találod? Ha létezik tökéletes alkalom rendet vágni az iratos szekrény káoszán, akkor a koronavírus miatti otthonlét bizony ilyennek számít.

Mi legyen a kivitelezés menete? Első körben pakolj ki mindent, amit a szóban forgó fiókok rejtenek. A papírokat osztályozd megtartandó és kidobandó kategóriákra, így máris jókora helyet megspórolsz. Utána csak annyi dolgod lesz, hogy a megmaradt iratokat szép sorban a helyükre teszed.

Néha egy-egy őszinte beszélgetés lehet a legjobb közös program

Nem vitatjuk, hogy fontosak az otthoni családi programok, ugyanakkor időnként az sem baj, ha a koronavírus teendők helyett egy-egy őszinte beszélgetésre kerül sor. 

Olyanra, amilyenre máskor nincs meg a lehetőség, mert alig látjátok egymást. Most viszont nyugodtan le tudtok ülni, mert lesz idő átbeszélni a legfontosabb kérdéseket. Milyen célokat tűzhettek ki a jövőre nézve? Min fogtok majd változtatni, ha végre lecseng a járvány? Ki hogyan éli meg belül a rendkívüli helyzetet?

Elképesztő felszabadító ereje lehet egy-egy ilyen beszélgetésnek, utána pedig mindenki felszabadultan fogja érezni magát.

Fontos, hogy őrizd meg a hited

Nézd el nekünk, de az utolsó pont nem egy szigorú értelemben vett otthoni program, hanem sokkal inkább egyfajta szemléletmódra való motiválás szeretne lenni. Merthogy iszonyúan fontosnak tartjuk, hogy a nem megszokott körülmények között is megpróbáljunk nyugodt döntéseket hozni.

Senkinek sem könnyű a mostani helyzet, ugyanakkor elengedhetetlen a hitünk megőrzése. Egyszer ugyanis el fog múlni a koronavírus a maga összes negatív hatásával, akkor pedig újra elkezdhetünk építkezni.

Ne lógj egész nap a híreken, és pláne mellőzd azoknak a tartalmaknak a fogyasztását, amik csak elrontanák a kedved. Semmi nem éri meg, hogy elvegye a kedved. Hallgass meg egy motiváló zenét, vagy próbáld ki a felsorolt program ötleteket, és máris gyorsabban el fog múlni az esetleges kijárási tilalom is.