Barion Pixel

Karneol – A cseresznye színű féldrágakő

2018. 05 15.

Bizonyára tudod, hogy hónapról-hónapra kijön egy új cikkünk, amelyikben valamelyik általunk használt ásványt mutatjuk be. Legutóbbi ásványos cikkünkben például a rózsakvarcról írtam Neked, most pedig egy tavaszt idéző féldrágakövet fogok bemutatni. 🙂

Néhány alapinformáció:

Ennek az ásványnak nagyon sok érdekes vonatkozása van, azonban mielőtt belekezdenék ezekbe, először hadd beszéljek kicsit az alap tulajdonságairól. A karneol elnevezés valószínűleg a latin „cerasus” azaz cseresznye szóból származik. Ez később carneolummá alakult, ami hússzínű drágakövet jelent. A köznapi nyelvben a barátság, a bátorság és az önbizalom jelképeként tartják számon.

Naplementét idéző karneol kövek
A karneol egy kalcedon-változat, aminek a színét a benne lévő hematit és vas-oxid alakította ilyenné. Különlegessége (ahogy sok más kvarc félének is), hogy porrá zúzva nem narancsos-vöröses, hanem fehér színű. Lelőhelyeit tekintve a legnagyobbak közé India, Brazília és Oroszország tartozik, keletkezése pedig vulkáni környezetben történik.

Érdekességek a karneolról és az egyiptomiakról:

A karneol az ókor egyik legértékesebb kövének számított. Az egyiptomiak például különböző gyógyító hatásokat feltételeztek róla, a fáraók pedig már-már isteni erőt tulajdonítottak ennek az ásványnak. A hűség és a megújulás köveként viselték.

Ízisz csomója
Az ókori egyiptomiak Ízisz istennőhöz kötik a karneolt, aki a nőiesség és a termékenység megtestesítője volt számukra. Ízisz nyakékjét a tjet-csomót, más néven Ízisz csomót részben karneolból készítették. Ez a csomó azóta is Ízisz istennő szimbólumaként szerepel. De nem csak Ízisznél találkozhatunk vele, hiszen lényegében az összes fáraó legfontosabb drágakövei közé tartozott a karneol.
Hogy csak a leghíresebbet említsük: Példaképpen Tutanhamon halotti maszkján is találunk az arany mellett lápiszt, lazulitot, alabástromot, obszidiánt, és ahogy említettem karneolt is. Tutanhamon „mágikus páncélját” is hematit és karneol amulettek díszítették. Az egyiptomiakon kívül egyébként sok más ókori vonatkozása is volt a karneolnak. A görögök a visszatérő Nap szimbólumaként tekintettek rá, hiszen csodás árnyalatai a naplementére is emlékeztetnek. Indiában pedig a gyermekek védőkövének tartották, mert úgy hitték, segít az éjszakai láz csillapításában.
Tutanhamon 3 ezer éves halotti maszkja

A karneol megjelenése a Mesélő Ékszereknél:

Az első karneolból készült feliratos karkötőnk a Mangó fantázia nevet kapta, és a másik – a Menta nevet viselő – tavaszváró karkötővel együtt jelent meg Február 19-én. A Mangó karkötő igazi tavaszi hangulatú színben pompázik, amit még jobban feldob, hogy minden harmadik karneol gyöngy, virág formájú nemesacél díszítést is kapott. Viseld Te is a Mangó karkötőt, hogy vidám légy és számodra is közelebb hozza a jó időt! 🙂 A karkötő bővebb leírását és az árát itt találod: Mangó karkötő

Mangó karkötő, karneol ásványból